Šolski Prešernov literarni in likovni/video/fotografski natečaj 2022

Že tradicionalno  razpisujemo  Prešernov literarni in likovni natečaj za učence naše šole. Tematika letošnjega natečaja nosi naslov Jaz in svet skozi stekleno prizmo. Tak naslov smo izbrali, saj je OZN leto 2022 proglasila za Mednarodno leto stekla.

O čem ustvarjati?

O vsem, kar vas obdaja, kar se vas dotakne. Opazujte, kako se podobe spreminjajo, če jih pogledamo skozi steklo. Jih vidimo drugače? Dobijo nove dimenzije?

Mlajši lahko ustvarjate o in ob kakšnem predmetu iz stekla, o steklenem gradu, v katerem živijo zanimiva bitja in v katerem se dogajajo zanimive stvari. Lahko si izmislite pravljico ali zapišete fantastično pripoved o steklenem svetu, steklenem predmetu, ki oživi. Morda bo v vaši zgodbi oživela  na travo odvržena prazna steklenica in nam sporočila kaj o našem ravnanju do okolja. Morda stekleni predmeti spregovorijo o tem, kako nas vidijo.

Rok za oddajo prispevkov je 15. januar 2022.

LITERARNI NATEČAJ

Oddate lahko prozna dela, pesemska besedila ali dramska besedila.

Literarne prispevke oddajte v knjižnici matične šole, pripišite jim šifro. V knjižnici pa  izpolnite še list, na katerega boste zapisali svoje ime in priimek, razred in šifro. Pišete lahko prozna dela, poezijo ali dramska dela. Učenke in učenci podružnične šole boste literarna dela  in listke   oddali v svoji knjižnici.

Literarnim prispevkom pripišite šifro in jih oddajte v knjižnici matične šole,. Učenke in učenci podružnične šole boste literarna dela  in listke   oddali v svoji knjižnici.

V knjižnici pa  izpolnite še list, na katerega boste zapisali svoje ime in priimek, razred in šifro.

LIKOVNI NATEČAJ

Učenci lahko sodelujete z izdelkom katerega koli likovnega področja: risanja, slikanja ali grafike. Tudi pri izbiri likovnega orodja in na področju izraznih sredstev bodite izvirni. Izdelke oddate na označeno mesto v šolski knjižnici s čitljivo izpolnjeno prijavnico z izjavo o avtorstvu, ki naj bo prilepljena na zadnjo stran izdelka.

Otroci živite z digitalno kulturo. Fotografija in videoposnetek pa sta del te, zato razpisujemo tudi ta dva segmenta v obliki natečaja. S tem pa fotografija in video posnetek, v ustvarjalne namene, postajata delček šolske dejavnosti.

FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Sodeluješ lahko z največ dvema fotografijama. Fotografije so lahko barve ali črno-bele, lahko se poslužiš fotografske montaže/kompozicije, kar dosežeš s pomočjo računalniškega programa. Vse uporabljene fotografije pa morajo biti vaše avtorsko delo.

Fotografije oddate na označeno mesto v šolski knjižnici s čitljivo izpolnjeno prijavnico z izjavo o avtorstvu, ki naj bo prilepljena na zadnjo stran fotografije.

VIDEO NATEČAJ

Izraziš se lahko tudi z video posnetkom. Video je lahko igrani posnetek (tj. dokumentarni, eksperimentalni, igrani film, oglas, ipd.)  ali pa uporabiš različne tehnike animiranega filma. Pri ustvarjanju video posnetka lahko učenci sodelujete kot posamezniki ali v tandemu (tj. dva ustvarjalca).

Karakteristike videa

Dolžina videa: največ 240 sekund (vendar ne manj kot 30 sekund).

Format videa: MP4, AVI, WMV, MPEG4, MOV.

Tehnične zahteve: video lahko posnameš s fotoaparatom, mobilnim telefonom ali videokamero. Zaželeno je, da je video posnetek full HD (1080p) ali HD (720p).

Pomembni sta vsebinska in tehnična izvedba videa in ideja ter sporočilnost, izvirnost, režija, montaža, kamera, zvok in kakovost posnetka.

Videoposnetek oddate na označeno mesto v šolski knjižnici kot eno datoteko na USB ključku ali DVD-ju v pisemski ovojnici s čitljivo izpolnjeno prijavnico z izjavo o avtorstvu.

Likovna dela oddajte učiteljici likovne umetnosti. Na hrbtno stran napišite ime, priimek,

SPREMNI LISTIČ LITERARNIH DEL (Izpolni s čitljivo pisavo.)

IME IN PRIIMEK UČENCA:  ______________________________________________________

RAZRED:  _______               ŠIFRA: _________________________

 

PRIJAVNICA Z IZJAVO O AVTORSTVU (Izpolni s čitljivo pisavo.)

OBKROŽI PODROČJE NATEČAJA:

LIKOVNI       FOTOGRAFSKI          VIDEO

IME IN PRIIMEK UČENCA:  _________________________________

RAZRED:  ___________

MENTOR/-JI: _________________________________________

 

Dostopnost