Saša Vegri

TAKRAT

Takrat ko na steni

ura teče čisto razločno

in sedim v nekem kotu

obdan od sten,

še sam ne vem,

kaj naj počnem.

Tak dan

mi ne recite,

ko od nekod pridrvite,

da sem len,

da se pretegujem

in nič pametnega ne počnem.

Na tak dan

še sam ne vem,

kaj sem

in kaj naj

s sabo počnem.

Pesem Saše Vegri je tematsko povezana z letošnjim šolskim natečajem, s katerim obeležujemo 21. marec, svetovni dan poezije. Tokrat je natečaj tematsko povezan z dejavnostmi, ki smo jih izvedli v tem šolskem letu in ki so povezane s skrbjo za metalno zdravje, svoje in drugih, in z dejavnostmi, ki bodo še potekale (projekti, razredne ure …).

Saj veste, poleg zdravega telesa je potreben tudi zdrav duh.

Ustvarjajte o svojih občutjih, o odnosih z drugimi (prijatelji, ‘sovražniki’, starejšimi, sorodniki, sosedi …), postavljanjem meja, o stvareh, ki vas veselijo, morda o drevesu, ki vas pomirja, lastnostih, ki jih imate radi, glasbi, ki vas sprosti, itd.

Učenci matične šole pesmice oddajte v zanje namenjene predalčke v šolski knjižnici, učenci podružnice pa svojim učiteljicam do četrtka, 21. 3. 2024. Ne pozabite na list s pesmijo zapisati šifre in izpolniti listka s svojimi podatki (ime in priimek, razred, šifra ob pesmici) ter ga tudi oddati. Oddate lahko več svojih pesmi,  predlagamo pa, da na vse zapišete isto šifro.

Nagrajence bomo razglasili 2. 4. 2024, na mednarodni dan knjig za otroke.

Nekaj idej za razmislek in ustvarjalni navdih:

Opazujte svet v vas in okoli vas. * Kaj naredite, ko niste dobro, ko ste v stiski? * Kako ravnate, ko vas kdo potrebuje? * Kako postavite meje, ko spoznate, da vas je kdo prizadel? * Kaj vas razveseli? * Kdo vam veliko pomeni?

Nekaj predlaganih naslovov:

Ko imam vsega dovolj * Ko mi je lepo * Moj prijatelj * Doživljaj z babico/dedkom … * Babica mi je povedala/Dedek mi je povedal … * Naučil sem se *  Spoznal sem * Moj kuža/muca … * Moj šport

Veliko pesniškega navdiha želimo.

Če bi kdo rad, lahko zapiše tudi zgodbico z izhodiščno temo in jo odda. Čeprav ne bo prišla v izbor za nagrado, bo prišla v izbor za objavo v glasilu.

 

Dostopnost